Jojkas kennel

Vad vi vill med Jojkas Kennel

Sunda hundar till sunda människor

Vi, Inge Åström och Katrin Holm Åström har hunderfarenhet sedan mer än trettiofem år och har gemensamt startat upp kennel Jojkas. 
Tidigare har Kattis haft några Papillon och sedan flera Border Collie och tävlat i vallning av får och nötboskap. Vi hade en tik som två år i rad kvalade in till SM. En av hennes valpar, (Petitess) "Tess"  sparades, då under kennelnamnet Vallklövens. Jag, Kattis gick SKKs uppfödarutbildning och blev klar 2007.
Inge har haft Afgahn, fött upp Basset Hound i kennel Quickcards och fått fram flera champions.
Inge var i mer än tio år aktiv i styrelsen och även ordförande i Hudiksvalls Kennelklubb.
Jag, Kattis har tidigare jobbat på djurklinik i 14 år och har även där skaffat mig ytterligare erfarenhet.  
Vår första gemensamma hund blev en lapsk vallhund. En ras som är ursprunglig, sund och tålig. En ras som avlats för att tåla hårt arbete, klara vistelse ute i ur och skur, att jobba självständigt och är därför stark, frisk och mycket klok. Vår tik Fjällfarmens Lexie hade dessa egenskaper och förutom det var hon en mycket social, trevlig och snygg hund som blev Sveriges bästa tik 2006 och fick en kull valpar 2007. En valp sparades, Jojkas Herta som blev viltspårchampion och 4:e bästa junior på World Dog Show.

Nu har vi fått lyckan att äga en tik av rasen isländsk fårhund, en klok, sund och mentalt bra tik med mycket trevligt temperament. Listorps Liza. Hon är utställd, har gjort BPH med skott och visat på kurs att hon kan valla får. Höftledsröntgad med A-höfter och ögonlyst u.a    Det har gjort att vi valt att låta henne ha en kull valpar.

Vi ser helst att våra valpar hamnar hos personer/familjer med ett genuint intresse för friluftsliv, nära naturen med mycket utevistelse i skog och mark. Vi ställer inga krav på att ni ska tävla med hunden på något sätt, men vi är förstås glada om ni vill visa den på utställning för att få ett kvitto på vår avel. Våra valpar får inte heller bli ”hundgårdshundar” som lämnas ensamma långa dagar. När hunden är mellan ett och två år vill vi att ni höftledsröntgar och ögonundersöker den. Vi ser också gärna att ni går ett BPH test innan två års ålder.  

Vi vill gärna ha en fortlöpande kontakt med våra valpköpare, få bilder och höra hur det går.

Vad får ni då från oss ?

En valp uppfödd i hemmiljö, en valp som vi hanterat mycket  och som fått träffa andra människor. Vi försöker vänja valparna vid olika situationer, ljud, bilåkning mm. Som uppfödare vill vi alltid vara tillgängliga för er och hoppas vi kan bistå med goda råd om det behövs.

Valpen är vid leverans avmaskad tre gånger, vaccinerad, ID märkt och veterinärbesiktad. Registrerad i Svenska Kennelklubben. Den har skydd av dolda-fel-försäkring i tre år, och vi vill att ni tecknar en egen, enskild försäkring genom oss,  i Agria, för att få bästa skyddet.

Parning av Liza är planerad till våren 2023

 

husse Inge med Jojkas Herta

så här ser vi ut ....

Matte Kattis är den som tränar hundarna i viltspår och som ställer ut hundarna.

Border collies

Våra tidigare hundar Bonnie och Tess på vår bröllopsdag 22 juli 2000